figure

Smartvei skal testes ut

I samarbeid med Gjøvik, Lillehammer, Hamar og Ringsaker utvikler vi det som skal bli fremtidens beste sanntidssystem for brøyting og strøing. Nå nærmer vinteren seg og prosjektet går inn i en testfase.

Fakta

Smarte Mjøsbyer

Smarte Mjøsbyer er et uformelt samarbeid mellom bykommunene Gjøvik, Hamar, Lillehammer og Ringsaker, som alle ligger ved Mjøsa. Målet er å finne smartere og mer effektive tjenester for kommunenes innbyggere.

Prosjektet Smart vinterveg er et innovasjonspartnerskap etablert av Smarte Mjøsbyer. De har blitt tildelt 14 millioner fra Norsk Forskningsråd og Innovasjon Norge for å utvikle et smart system for vinterdrift. Betelo vant det påfølgende anbudet og startet i 2020 prosessen med å utvikle et unikt system for planlegging, tilrettelegging og gjennomføring av veivedlikehold om vinteren.

Les mer på prosjektets hjemmesider

Løsningen har fått navnet Smartvei og det som skal testes i første omgang er den dynamiske ruteplanlegger og en kjøretøyintegrasjon som kommuniserer med ruteplanleggeren. Dette innebærer at kjøretøyene er utstyrt med sensorer som registrerer for eksempel om skjæret er oppe eller om strøing pågår. Disse dataene overføres til ruteplanleggeren og gir et sanntidsbilde av kjøretøyenes posisjon og hva de gjør.

Systemet for kjøretøyintegrasjon er utviklet av vår samarbeidspartner Recab AS, som i tillegg jobber med målestasjoner. For oss har de lagd målestasjoner som skal registrere temperatur, vind, snødybde og isdannelse samt dokumentere ved hjelp av bilder og film.

Innbyggerne kan følge med på om det er brøytet og strødd og gi tilbakemeldinger i en egen app. Appen inneholder også en digital markedsplass hvor for eksempel borettslag eller veilag melde inn behov for brøyting og strøing og entreprenører kan tilby sine tjenester.

– Vi går inn i en spennende tid med praktisk utprøving av løsningene vi har utviklet, sier daglig leder i Betelo AS, Jostein Bjørkøy. – Teknologien vår er en videreføring av de løsningene vi har jobbet med i mange år, samtidig er det snakk om mye nyutviklet funksjonalitet og relativt avanserte integrasjoner. Ambisjonene er det i hvert fall ingenting i veien med, Mjøsbyene ønsker å revolusjonere vintervedlikeholdet! Det vil si at de skal tilby optimal vinterdrift til en lavest mulig pris og gi innbyggerne god og oppdatert informasjon. Forhåpentligvis blir både innbyggere og kommunene fornøyd.

Stand Recab på messe
Vår samarbeidspartner Recab deltok på AquaNor med målestasjonen de har utviklet for overvåking av vær- og føre. Stasjonen blir en del av Smartvei, Betelos unike løsning for smart vinterdrift.